Pirított zsemlemorzsa készítése

pirított zsemlemorzsa készítése

A túrógombóc egyik fontos kelléke a pirított zsemlemorzsa. A pirított zsemlemorzsa készítése nem egy bonyolult dolog, de van néhány dolog, amire figyelni kell, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Pirított zsemlemorzsa hozzávalók:

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj vagy olaj

A hozzávalókon kívül még megfelelő edényt is kell választani. A legjobb ha vastagfalú edényben készíted, és ami elég nagy ahhoz, hogy a gombócokat majd rázogatva meg tud hempergetni az edényben.

Vajon pirított zsemlemorzsa készítése:

1.Olvaszd fel a vajat az edényben, figyelj rá, hogy ne égjen oda.

2. Tedd a zsemlemorzsát az olvasztott vajba.

3. Folyamatosan kevergetve pirítsd a zsemlemorzsát, míg aranybarna nem lesz. Nem szabad magára hagyni, folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon könnyen leég.

4. Ha elkészült a pirított zsemlemorzsa, vedd le a tűzről, de vedd számításba, hogy az edény hőjétől még tovább pirulhat, ezért ha nem használod fel egyből, akkor érdemes átrakni egy másik edénybe, hogy ne égjen le utólag.

Olajban pirított zsemlemorzsa készítése:

A vajban pirított zsemlemorzsa véleményem szerint a legfinomabb, de ha nincsen otthon vaj, vagy nem akarsz vajat használni, akkor olajban is el lehet készíteni. A készítési mód ugyanaz, mint ha vajat használnál.

Tippek az extrán ropogós pirított zsemlemorzsához:

Ha az igazán ropogós prézlit szereted, akkor a pirítás végén keverj egy kevés kristálycukrot a zsemlemorzsához.

Másik módszer, ami alakbarátabb, ha panko morzsát használsz hagyományos zsemlemorzsa helyett. A panko morzsa sokkal ropogósabb.

A pirított zsemlemorzsát nem csak túrógombóchoz, hanem szilvás gombóchoz, nudlihoz vagy prézlis karfiolhoz is felhasználhatod.

Összegzés
recipe image
Recept neve
Pirított zsemlemorzsa készítése
Közzétéve
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő