túrógombóc receptek képekkel

Pirított zsemlemorzsa készítése

pirított zsemlemorzsa készítése

A túrógombóc egyik fontos kelléke a pirított zsemlemorzsa. A pirított zsemlemorzsa készítése nem egy bonyolult dolog, de van néhány dolog, amire figyelni kell, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Pirított zsemlemorzsa hozzávalók:

  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vaj vagy olaj

A hozzávalókon kívül még megfelelő edényt is kell választani. A legjobb ha vastagfalú edényben készíted, és ami elég nagy ahhoz, hogy a gombócokat majd rázogatva meg tud hempergetni az edényben.

Vajon pirított zsemlemorzsa készítése:

1.Olvaszd fel a vajat az edényben, figyelj rá, hogy ne égjen oda.

2. Tedd a zsemlemorzsát az olvasztott vajba.

3. Folyamatosan kevergetve pirítsd a zsemlemorzsát, míg aranybarna nem lesz. Nem szabad magára hagyni, folyamatosan kevergetni kell, mert nagyon könnyen leég.

4. Ha elkészült a pirított zsemlemorzsa, vedd le a tűzről, de vedd számításba, hogy az edény hőjétől még tovább pirulhat, ezért ha nem használod fel egyből, akkor érdemes átrakni egy másik edénybe, hogy ne égjen le utólag.

Olajban pirított zsemlemorzsa készítése:

A vajban pirított zsemlemorzsa véleményem szerint a legfinomabb, de ha nincsen otthon vaj, vagy nem akarsz vajat használni, akkor olajban is el lehet készíteni. A készítési mód ugyanaz, mint ha vajat használnál.

Tippek az extrán ropogós pirított zsemlemorzsához:

Ha az igazán ropogós prézlit szereted, akkor a pirítás végén keverj egy kevés kristálycukrot a zsemlemorzsához.

Másik módszer, ami alakbarátabb, ha panko morzsát használsz hagyományos zsemlemorzsa helyett. A panko morzsa sokkal ropogósabb.

A pirított zsemlemorzsát nem csak túrógombóchoz, hanem szilvás gombóchoz, nudlihoz vagy prézlis karfiolhoz is felhasználhatod.

Összegzés
recipe image
Recept neve
Pirított zsemlemorzsa készítése
Közzétéve
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes elkészítési idő
Értékelés
41star1star1star1stargray Based on 11 Review(s)